Blog: Combineren is de boodschap

Over combineren en parkeren…

blog logoJe hebt wat te vertellen als je een elektrische wagen test. Toen ik tussen pot en pint aankondigde dat ik de volgende dag de Nissan Leaf voor het eerst zou laden aan het openbare laadpunt in de stad, kreeg ik volgende reactie: ‘Aan het winkelcentrum? Daar heb ik nu nog nooit iemand zien staan.’

blue corner ninove

In hartje Ninove hebben we een Blue Corner-punt waar je zes elektrische fietsen kan opladen en twee parkeerplaatsen voorzien zijn voor elektrische wagens. Er is één laadpaal met twee types stopcontacten. De locatie is goed gekozen, dichtbij een mooi aanbod winkels, de stadsdiensten en het stadspark. Maar de opmerking die ik kreeg, is volkomen terecht. Overal worden parkeerplaatsen ingenomen, maar die van de Blue Corner blijven steevast leeg.

Tijd om daar verandering in te brengen! Tijdens deze testperiode met de Nissan Leaf is dit laadpunt immers mijn enige mogelijkheid om niet ‘plat’ te vallen. Ik woon op een appartement zonder garage. Tenzij ik de kabel uit het badkamerraam naar de straatkant zou hangen, is elektrisch ‘tanken’ uitgesloten. De Blue Corner ligt op 10 minuten wandelen van het appartement. Combineren is dus de boodschap. In plaats van te shoppen, ga ik joggen in het park.

parkeren ninove

Openbaar laden gaat makkelijk en snel. Met mijn laadkaart maak ik connectie. Van zodra ik de stekker in de laadpaal stop, wordt die automatisch vergrendeld en loopt het Wh-tellertje. Na 4,6 km draven op de Finse piste, heeft mijn Leaf 40 km bijgetankt. Dat is helaas niet zoveel. Om een volledig lege Nissan Leaf opnieuw op te laden aan zo’n openbaar punt, zou ik zo’n 3 tot 4 uur nodig hebben. Een tegenvaller, zeker als je zoals ik de auto niet een hele nacht thuis in je garage kan opladen.

Of er veel Ninovieters met een elektrische wagen zijn, betwijfel ik. Maar dat er nooit iemand aan de Blue Corner staat, is niet verwonderlijk. Dat je voor die parkeerplaats ook nog verplicht een parkeerticket moet nemen, is een serieuze domper. Op de Centrumlaan in Ninove kan je maximum twee uur parkeren. Wie vier uur nodig heeft om vol te laden, is dus een vogel voor de kat. Een parkeerticket voor een halve dag kost er namelijk 15 euro. Reken uit je verlies voor wie dacht voordelig en ecologisch te rijden. Bevorder je zo duurzame mobiliteit in de stad?

(BG)

Bekijk alle berichten uit de blog ‘Wij testen een elektrische wagen!’

Volg de Mobiliteitskampioen ook op Facebook en Twitter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s